חבל על החלבה

אם בשבוע שעבר “ניגבנו טחינה”, השבוע נלקק חלבה. אחרי המאמר על הטחינה מה כבר יש לחדש לגבי חלבה? אז קודם כל: כשרות היא גם עניין של טרמינולוגיה. את השיעור הזה למדתי במשימת כשרות שמילאתי באחת מארצות ערב. בסוף יום העבודה נגש אליי אחד ממנהלי המלון אותו הכשרתי: תפדאל הרב, צלחת חלווה. הושטתי את היד, קירבתי… […]
החיים שלנו סוכר

חנוכה מתקרב, ובכל שנה אנו ‘חוקרים’ את הסופגנייה מכיוון אחר. אם בשנים קודמות דיברנו על הריבה ועל הבצק, הרי שעתה נותר לנו להתעסק ב… סוכר. אתם בטח מרימים גבה ושואלים: סוכר? מה כבר יכול להיות לא כשר בסוכר? כאשר אנחנו, האנשים הפשוטים, מדברים על סוכר (מהמילה ההודיתsakara = מתוק), אנו מתכוונים לסוכרוזה. חומר מתוק המורכב […]
כשרות על המטוס

כאשר עוברים את בידוק הדרכונים בנתב”ג וצועדים במסדרון אל עבר אולם הנוסעים היוצאים נתקלים בשלט: “החוויה מתחילה כאן”. בכל פעם שאני עובר את השלט הזה אני נזכר שזו הנקודה שבה מתחילות שאלות הכשרות. על הכשרות בחניות הדיוטי פרי נדבר בהזדמנות אחרת; הפעם נדון בשאלות כשרות הנוגעות לטיסה עצמה. כשרות האוכל בטיסה היא שאלת הכשרות הראשונה […]
סערה בכוס תה

החורף בעיצומו, ומה מחמם יותר מכוס תה? לפני שאתם מרתיחים את המים – כמה מילים על הכשרות. לראשונה סחרו בתה פורטוגזים שהגיעו ליפן ב-1560, ומשם הוא הופץ במהירות לכל אירופה. צמח התה (הקמליה – camellia) קיים בשני זנים עיקריים: ההודי והסיני, הנבדלים זה מזה בכמות העלים ובגודלם. ייבוש העלים וחמצונם בדרגות שונות יוצר את סוגי […]
עוד כוס קפה…

מי שעוסק בכשרות, ובעצם בעולם המזון בכלל, נתקל בהמון ‘אגדות אורבניות’. בעקבות ‘מסע הקפה’ שעורך המדור ננסה לנפץ אגדה שכזו. לפני שבוע ישבתי בחבורה של תלמידי חכמים ומיד עלו סוגיות הקשורות ל…כשרות. אחת השאלות נגעה לכשרות הקפה המגורען ונטול הקפאין. “אין שום דרך להתיר נטול קפאין ללא השגחה”, קבע נחרצות אחד המשתתפים. כאשר ראה שמסתכלים […]
בדיקה קטנה ומטריפה

הדרך מהרפת אל הצלחת ארוכה ובמיוחד בכל מה שנוגע לכשרות. אם בדרך כלל אנחנו אומרים כי כשרות מורכבת מחומרי גלם ומתהליכים, הרי שכאשר מדובר על בעלי חיים איננו עוסקים בכשרות חומר הגלם אלא בהפיכת חומר הגלם לכשר (שחיטה, ניקור, מליחה וכד’). אחד השלבים הראשוניים אחר שחיטת בהמות הוא ‘הבדיקות’. משמעותן של הבדיקות הוא לשלול מציאות […]
כבר טעמנו במשרד

נחזור למשרד האפור מהטיולים שלנו בעולם. שאלות כשרות יכולות להיות חלק משגרת העבודה היומיומית. במשרדים רבים ישנם מטבחונים הכוללים אמצעי חימום שונים וכלים שונים. העובדים מביאים אוכל מהבית, או מזמינים ארוחות שאינן כשרות. כדי להבין איך שומרים כשרות בסביבה לא כשרה עלינו להבין תחילה את העיקרון וממנו לצאת לשאלות המעשיות. למעשה, עיקר השאלה לא נוגעת […]
יהודים וחג המולד

השוק הגלובלי הוא מסימניה של הכלכלה המודרנית. כשאירופה מתכסה בשוקי חג המולד, עולות שאלות הלכתיות לגבי יחסי המסחר עם הגויים. האם ניתן לשלוח להם כרטיסי ברכה לחגים? שאלות אלו אינן חדשות והן קיימות משעה שיהודים וגויים החלו לחיות אלו לצד אלו. הסוגיה המרכזית לענייננו מצויה במשנה הראשונה במסכת עבודה זרה הקובעת כי ג’ ימים לפני […]
מלבנים את הסוגיה

אחד היתרונות של תעשיית המזון היא היכולת שלנו לקחת חומרי גלם ולפרק לחומרי הבסיס המרכיבים אותם. אנו יכולים “להוציא” מדגים את האומגה 3 עליה דנו בעבר, מהענבים חומצה טרטרית (E334) וג’לטין מעצמות, כך לגבי חומרי טעם וריח ומייצבים. השורות הבאות יוקדשו לאחד החומרים החשובים בתעשיית המזון: תמצאו אותו במאפים, בממתקים, בגביעי גלידה ובמאות מוצרים אחרים […]
משבטים את ההלכה

בשבוע שעבר דנו בסכין השחיטה. צריכת הבשר בעולם עולה והטבע אינו יכול לספק את כל הביקוש. כוונת התורה בצוותה על השחיטה לא הייתה ל “תעשיית בשר”, אלא למעט באכילתו. לפני כעשר שנים הצליחו מדענים הולנדים לייצר ‘בשר’ מתאי גזע של רקמת שריר צוואר בהמה בצורה מלאכותית. טעמה של קציצת מעבדה זהה לחלוטין לטעמו של בשר […]