פעם שלישית גלידה

אתם מטיילים ברומא, שטים על תעלה בוונציה, עורכים קניות במילאנו ולפתע חשקה נפשכם בגלידה האיטלקית המפורסמת. הדבר מותר? האם יש הבדל בין הטעמים השונים? לפני שנתחיל נאמר שוב: בכל עיר גדולה תוכלו למצוא מסעדה כשרה או מקום שניתן להשיג בו אוכל כשר. הנכון ביותר הוא לקנות במקום עם כשרות מסודרת. ישנם בעולם סוגים רבים של […]

טיולים בסוכות

בארץ אין Sunday , ולכן לאנשים דתיים כמעט אין הזדמנויות לטיול משותף – ורבים מנצלים את חול המועד לטייל בארץ. הפעם ננסה להבין כיצד נוכל לשלב טיול בלא לפגוע במצוות ישיבה בסוכה. השאלה הבסיסית בה נתחיל: האם אדם רשאי להכניס את עצמו למצב של פטור ממצווה, שהרי לכאורה הולכי דרכים פטורים מסוכה (סוכה כ”ו). בגמרא […]

אם שותים לא טועים

מדי פעם אתם שואלים כיצד אני בוחר את הנושאים לטור. ובכן, בד”כ אני כותב על מה שמעניין אותי או נושא שעסקתי בו במשך השבוע. אבל מדי פעם ישנה שאלה שאתם שולחים, וכאשר היא חוזרת פעם אחר פעם הרי זה סימן שהיא דורשת התייחסות ציבורית. השאלה הבאה נשאלה כבר פעמים רבות: האם לאחר אכילת בשר ניתן […]

וריח המלוח

בכל ‘קידוש’ קיים הוויכוח: מהו ההרינג הטוב ביותר? התשובה בד”כ סודית ואם תהיו טובים אגלה לכם היכן קנתה פולה הרינג לבן גוריון. בינתיים נדבר על הכשרות. הדבר הבולט ביותר, כאשר ההרינג בצלחת, הוא שההרינג מגיע אלינו ללא עור ועצמות. זוהי השאלה הכשרותית הבסיסית שנתקלים בה ביחס להרינג. סיפור כשרותו מתחיל אי שם באמצע הלילה בלב […]

המבדיל בין חמץ למצה

יומו האחרון של פסח חל בערב שבת, ובשורות הבאות ננסה לענות על כל השאלות החשובות שהמצב הזה מאתגר אותנו בהן (כן, אני יודע שהיה כך בשנה שעברה – אבל מי זוכר…). לפני הכל והכי חשוב: לזכור בערב החג (יום ה’) להכין עירוב תבשילין. ומה לגבי אכילת חמץ? המשנה ברורה ( תצא , ס”ק א) כתב: […]

על האש המבוערת

במאמר הקודם דיברנו על הכשרת חלקי פנים על המנגל. לקראת חג השבועות (על אף שגבינות הן הכוכבות האמתיות שלו) ננסה להציג כמה הערות נחוצות ל….נכון! כיצד עושים ‘על האש’ ביום טוב? החלוקה הבסיסית היא בין מנגל גז לבין פחמים. ברור שלשניהם אנו זקוקים לאש דלוקה מערב יו”ט על מנת להבעיר את המנגל (אין להשתמש במצת […]

אם אין לחם תאכלו עוגות

את המילים S’ils n’ont plus de pain, qu’ils mangent de la brioche” מייחסים בטעות למלכה הצרפתייה שאיבדה את ראשה, מארי אנטואנט. אולם למעשה הוא נאמר שנים רבות קודם והמלכה האומללה כנראה רק ציטטה אותו. לקראת הארוחה החלבית של חג השבועות אנו נתעניין פחות בהיסטוריה ויותר במילה האחרונה… בריוש (מוצאו של השם אינו ברור. יתכן שהוא […]

כשרות עלי הסושי

אם תבדקו בויקיפדיה תחת הערך ‘סושי’, תגלו שמדובר במאכל שההיסטוריה שלו מגיעה עד ראשית המאה ה-3 לספירה, גם אם צורת האכילה וההגשה המוכרת לנו כיום, ה”רול” של אורז בצירוף חתיכות דגים או ירקות המגולגלות בתוך ציפוי של אצות, היא חדשה למדי ומקובלת כנראה מאמצע המאה ה-20. בשורות הבאות נתייחס לשאלה שהתעוררה בשנים האחרונות אודות כשרותן […]

יש הרבה דגים בים…

“שנהיה לראש ולא לזנב”, כך נאמר בקרוב מול ראשו של הדג בשולחן החג של ראש השנה. מאידך הפתגם העממי טוען כי הדג מסריח מהראש. להלן נראה כי ראשו של הדג אכן משמעותי לדיני כשרות. כשרותם של דגי המאכל כוללת שני נושאים עיקריים: זיהויו של הדג כמין כשר ושאלת התולעים שבדג. בשורות הבאות ננסה לסקור בקצרה […]

אז מה חדש?

הפסח עבר והמצות מאחורינו. ימי העומר הם הזדמנות לסקור בקצרה סוגיה הקשורה לימי העומר ושכיחה מאוד בעולם הכשרות התעשייתית והתיירותית. לא פעם אנו נתקלים במוצאי מאפה מיובאים עליהם מודפס הכיתוב “ללא חשש חדש” – מה זה אומר? בימי המקדש הקרבת קרבן העומר מתירה לאכול מן התבואה שנזרעה והשרישה בחודשים שלפני פסח. בימינו אין העומר קרב, […]