מהמדבר עד המבצר

מאת: עמיתים לטיולים, כתב: ירון בוצר בהובלת מאור דרור וד”ר חזי הורן
טיול עומק למרחב מצודת הורקניה, מאמות המים ועד המדרגות לשומקום

השקט, הבידוד ונופי בראשית של המדבר מעבירים בקרב רבים תחושה כאילו כאן עוצר הזמן מלכת. ואכן אתרים היסטוריים רבים קפאו על מקומם וממתינים לחלוק עמנו את מורשת העבר.
אל סיורנו אנו יוצאים דרך כביש אספלט נוח יחסית היוצא מאתר נבי מוסא ומגיע קילומטרים ספורים ממזרח למבצר הורקניה.
לאחר תדרוך קצר מפי עמיתנו דר’ חזי הורן ומארגן המסלול, מאור דרור תושב מצפה יריחו, יוצאים למעלה ממאה עמיתים להקיף את מבצר ההרודיון מדרומו. דרכנו עוברת במישור בין ערוצונים לכיוון הרכס המשתפל דרומית להורקניה. בנקודה נישאה מעל הבקעה פורש חזי את מפת מדבר יהודה וחושף מידע על האזור והמצודה.
מבצר הורקניה, בדומה לאחרים מסוגו, הוקם על מנת לשלוט על דרכים אסטרטגיות שאחת מהן – המחברת בין יריחו לעין גדי – עוברת בבקעת הורקניה, וכן על מנת לשמש מקום מפלט בשעת הדחק לשליט ולהצפין בה את אוצרותיו.
המבצר המתנשא מעלינו הוקם על ידי המלך החשמונאי יוחנן הורקנוס (או אולי על ידי בנו) ונקרא על שמו. עם מעבר הכוח בין הדורות שימש המבצר כאתר בו אחסנה המלכה שלומציון את אוצרותיה.

 

 

עליית הורדוס לשלטון על יהודה לוותה בפרץ בנייה נרחב ממנו לא חמק מבצר הורקניה, אך בניגוד לקודמיו הורדוס המלך בעל תסביך הרדיפה הסב את המקום לבית כלא ענק בו נכלאו ואף הומתו אלו שנחשדו על ידו בחתירה תחתיו, כולל בנו בכורו אשר הוצא להורג ונקבר באתר ימים מספר טרם מותו של הורדוס. בתקופה הביזנטית הוסב המבצר לשמש מנזר בשם קסטליון.
עמיתנו מאיר רוטר מבאר כי בתנ”ך הארץ נקנית ראשית בראייה, ורק אחר כך ברגליים, ולראיה מציין כי אברהם ראשית צפה בארץ ורק מאוחר יותר קנה אותה ברגליו. כך גם משה ויהושע, הראשון צופה על הארץ ממרומי הר נבו והשני נכנס לארץ ונוחל אותה, אך דינו של משה לא להיכנס לארץ מומתק וזאת אנו למדים מכך שמשה הביט גם מזרחה על מנת לראות את ארץ ישראל, ומכאן שגם עבר הירדן הינו בגבולות הארץ ויוצא שמשה נקבר בתחומי ארץ הבחירה. מסורת זו שובשה בידי המוסלמים אשר בנו את ציון קבר משה ממערב לירדן באתר הציורי שעל פניו חלפנו בבוקר – נבי מוסא.
את סקירתו המרתקת מסיים מאיר בציינו כי הראשון מבין השבילים שסומנו בארץ סומן כאן ממול להר נבו, כסימן כבוד למשה.

 

 

הליכה קצרה נוספת במעלה הרכס חושפת בפנינו שרידי מתחם חקלאי וגדרות צאן אשר ייתכן ושימשו כעורף החקלאי של המצודה ובהמשך של המנזרים הרבים באזור. נקודת צל נדירה בעיקול הנחל מזמינה אותנו למנוחה. ברקע שרידי אמת מים ‘חשמונאית’ הבנויה כקיר מתפתל על המצוק שמעלינו ומובילה מנחל קדרון אל הורקניה, ואל מערה השוכנת במעלה המצוק שבפתחה נבנה, לפני 1,500 שנים, קיר לבנים הניצב איתן עד היום. חזי, ברקע, סוקר את התפתחות תנועת הנזירות במדבר יהודה.
מאור דרור מגלה בכאב כי בשנים האחרונות גורמים חבלניים עוינים, במימונן של ממשלות זרות, מנצלים את חוסר הפיקוח מצד ממשלת ישראל ופורצים דרכים באזור ללא תכנון ובקרה ופוגעים בערכי טבע, מורשת ונוף ששרדו במשך אלפי שנים.

 

 

התצפית אל מבצר הורקניה ממערב חושפת מיד את שביל הגישה בזיגזג האופייני ומתחתיו שרידי גשר אמת המים העצום, אשר פאר העבר עדיין ניכר בו. מערכת מים מורכבת היוותה את עורק החיים של אתר מדברי זה.
אל הורקניה הובילו שתי אמות מים: דרומית, שהובילה מי שיטפונות מגשמי ירושלים אשר זרמו בנחל קדרון לאורך תשעה ק”מ של חפירות, חציבות וקירות תמך שגובהם עד 18 מטר (בנין בן 6 קומות). והצפונית, אשר אורכה 2 ק”מ בתוואי העובר למרגלות הרכס הקרטוני המשתפל מן המונטר, אשר אספה את מי הגשמים והייתה רחבה ויעילה פי שניים.
שתי האמות חברו יחד והמשיכו כנראה במקביל ובמפלסים שונים על גשר ממערב להורקניה, ואל המבצר הגיעו על פני גשר ענק שגובהו בנקודת השיא היה 17 מטר. המים שנותרו ממילוי הבורות נאגמו בשלוש בריכות ענק שאת שרידיהן ניתן לראות עד היום למרגלות המבצר, בוואדי אותו חוצה הגשר ואשר היוו גם חייץ והבטיחו למצודה את ביטחונה.
הנחל נקרא בערבית ואדי אבו שעלה (בתרגום – אבי הלהבה), כנראה כחלק ממסורת נוצרית הגורסת כי במקום זה חי אליהו הנביא. בעוד חלק מהעמיתים עולים אל המנזר לחקור את צפונותיו ולהצטנן מעט בבור המים המלא שלו אנו ממשיכים במורד הנחל, חולפים על פני מאגר המים ביר אבו שעלה ומגיעים אל אחד מאתרי העתיקות המוזרים ביותר בארץ – מנהרת המדרגות.

 

תוך שהעמיתים יורדים בטור עורפי אל המנהרה, חמושים בפנסי לד, מגלה חזי כי מנהרה זו אשר אורכה 120 מטר יורדת בזווית של 30 מעלות אל בטן האדמה ומתפצלת לשתי מנהרות המובילות היישר … לשום מקום. מנהרה נוספת בגדת הנחל ממול עושה בדיוק את אותו תעלול, אך בזווית של 50 מעלות.

טייס קרב אמריקאי בשם בוב מורגן התרשם ממגילת הנחושת שנמצאה בקומראן ובה מתוארים בצורה סתומה מיקומם של אוצרות עתק, החליט כי המדרגות מתאימות למיקום חלק מאוצרות אלו, ובמשך עשור חפר ללא לאות במנהרה רק כדי לגלות כי כמו המדרגות הובילו מאמציו לשום מקום.
לאחר עשור של חפירות פגש בוב את בחירת לבו והחתונה המפוארת נערכה ממש כאן, בכניסה אל המנהרה אשר כבשה את לבו במשך שנים רבות כל כך. ועל זה נאמר, יגעת ומצאת? תאמין.

‘עמיתים לטיולים’ – אוהבים וחוקרים את ארץ ישראל ברגליים.
הפעילויות בד”כ חינמיות, להצטרפות שלחו דוא”ל ל-araratamit7@gmail.com

Add Your Heading Text Here

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

תפריט נגישות

רוצים להישאר מעודכנים?

השאירו פרטים והגיליון ישלח אליכם למייל מידי שבוע