רבים הם סיפורי האהבה השזורים בחייה ובנופה של ירושלים לאורך תקופות רבות מהעת העתיקה ועד העת החדשה של ימינו. אהבות, אכזבות וטרגדיות שהם תמצית חיינו. אייחד כתבה זו לשני סיפורי אהבה מפורסמים בירושלים של פעם.
הראשון הוא אהבתם של איתמר בן אב”י, בנו של אליעזר בן יהודה מחיה השפה העברית. כעורך העיתון “האור” גולל איתמר בעיתון את אהבתו העזה והבלתי מתפשרת לאהובתו לאה אבושדיד, בת למשפחה ספרדית ס”טית מיוחסת עשירה וידועה בירושלים. לאה הייתה תלמידת תיכון צעירה בת 16 שנים בלבד כאשר איתמר בן ה-26 החל בחיזורים אחריה. כל ניסיונותיו הרבים לחזר אחרי אהובתו לא צלחו, וגרמו לו אכזבות גם ובמיוחד בשל התנגדותה הנחרצת של אמה למהלך זה – וסיבות רבות היו לאם: היותו אשכנזי, היותו עני שאין הפרוטה מצויה בכיסו…
ומי כאיתמר העקשן, אינו מרפה ואינו מרים ידיים לאהבתו העמוקה הנובעת מעמקי נשמתו. ככל שהסיכויים נמוכים כמיהתו גוברת. אהבת איתמר הייתה מדוברת ומפורסמת ברחובותיה של ירושלים לאור שירי אהבה יוקדים באהבה ללא גבולות ובמיוחד בשירים ל- “אלה”, היא לאה, שכתב איתמר מעל דפי העיתון, בהם השיר השנוי במחלוקת “אקדחי”:
“מאז אהבתיה ולבי כואב.
לא יזוז האקדח ממולי,
בין ספרי רוחי,
על שולחני האהוב,
נושם הוא המוות כבר לי
כי נמאס לי הכל – אפילו יפתי,
אשר בחרה כך לחיות בלעדי,
חי נא עוד רגע אוי את יפתי,
עוד רגע רק ותבכי לבלתי די”.
בהתערבותו של מר אלברט ענתבי ידיד משפחות בן יהודה ואבושדיד שוכנעה משפחת אבושדיד לקבל את אהבתם של השניים ,לאחר שלאה עצמה אמרה: “לא אמרה את פיה של אמי אך לא אנשא לאדם אחר…
בסמוך לבית הקשתות שברחוב חבצלת בסמוך למכללת הדסה כיום יצאה חתונתם של האוהבים והנעימים איתמר ולאה, שכנגד כל הסיכויים באו בברית הנישואין.
**
חמדה לבית פיגנבוים גדלה ברחוב אתיופיה, ונחשבה היפה בבנות ירושלים – על כן, סיפור אהבתה מתייחס למעשה לרבים מגברברי העיר. יופיה המיוחד, קולה הלוטף כקטיפה, מצחה הצח ושערה כנף עורב אלה שברו לבבות רבים שראוה, ואלה ש”ביקרו” במרפאת אביה, רופא העיניים ד”ר פיגנבוים.
ועל כך יעקב אורלנד בספרו “סמטת החבשים מקאמה ירושלמית” מתאר בשנינות ובחן: “מעבר לרחוב הנביאים בואכה רחוב אתיופיה גר בבית אמיד ד”ר פיגנבוים, מומחה לעיניים הגר בפינת הסמטא עם חצר גדורה בקומותיים, אין איש רואה בהיכנסו ובצאתו אל מחוץ לחצרו… כנגד זה הכול רואים את חמדה, היא בתו, שכלל איננה מל”ו הנסתרים, ומי שתולה בה עיניו אינו מורידן ממנה…כי כל המביט בה מהלך כסומא ונזקק לעזרת הרופא אביה, תלמוד לאמר – יום יום הוא מופיע בקליניקה שם, לטיפול של חובה, ומסתבר שעיניו חולות אהבה.
…עורה צח כחלב ושערה כנף עורב ופיה אודם הסחלב חלב ומצחה המולך ועינה – אלוהים בשמים! הפך אביה להיות רופא עיניים? מוטב אלו היה רופא לבבות ואוסף לשבריהם, או שמא כבאי להבות לצבור את אפר הנעורים הנערם על סף ביתו מן השריפה אשר שרפה בהם בתו”…
עד כאן עינה. ומה בדבר קולה הלוטף כקטיפה, ו”הריש” המתרשרש אצלה גאה? לא בכדי בחרו בה להיות קריינית חדשות הרדיו “בשעה עברית”…
לא תמו סיפורי האהבה בהם דובר בירושלים, אודות דוד המלך ובת שבע, שלמה ומלכת שבא, אנה וד”ר טיכו רופא העיניים, חמדה ואליעזר בן יהודה, מכבי מוצרי ומרי לואיז גרין, הדוכס סרגיי וייליזבטה פיודורובינה, רחל קרמר ומאיר פיינשטיין ועוד אהבות מרגשות ששמען היה בשיח בפי רבים בירושלים.
יואב יאיר, מורה דרך מוסמך: yoavyair@walla.com, 052-2503512