כחודש חלף מאז יום הזיכרון לשואה, פשע היסטורי המטיל צלו על מדינת ישראל מאז הקמתה ומזכיר כי עם שלא יגן על עצמו ייבלע בחשכה, ועם ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל – בו יצאנו מאות עמיתים למסע זיכרון בעקבות אלו שהגנו על מדינתנו בחייהם.
אל מסענו אנו יוצאים מהכניסה לחלקה הצבאית בהר הרצל, כאשר מורה הדרך אביב וישקובסקי נושא את דגל ישראל אל על ומוביל אחריו את המוני העמיתים דרך חשכת הליל, אל בין חלקות הקברים, ומכנס אותנו בסמוך לחלקות בהן קבורים הרוגי מלחמת העולם השנייה, בסמוך לאנדרטת הזיכרון לחללי האנייה ארימפורה אשר טובעה על ידי הנאצים בים התיכון ובה נספו 140 חיילי הבריגדה היהודית.
כאן בדממה המכבדת הנשמרת על ידי המון העמיתים אביב חולק עמנו בקולו השקט והבוטח את הפעם הראשונה בה הגיע להר הרצל להתייחד עם חבריו שנפלו, ואת הצורך לחלוק ולשמוע את סיפורי הנופלים, שהוביל אותו לשמש כמורה דרך בהר הרצל וכמתנדב ביום הזיכרון העוזר לבני המשפחות לאתר את קברי יקיריהם ולחלוק את סיפוריהם.
אביב ממשיך ומתאר את המסלול הקלאסי בו עוברים מרבית המבקרים בהר, הכולל את קברי מנהיגי הציונות והמדינה, הרוגים מפורסמים אשר ביניהם חנה סנש ועולי הגרדום, ומדבר על הצורך המניע אותו לבקר בחלקות הזוכות לפחות ביקורים ולהשמיע את סיפוריהם הפחות ידועים של הטמונים בהן.
הוא ממשיך ומתאר את מבנהו של הר הרצל וחלוקתו בין התקופות השונות בהיסטוריה של המדינה וכן את האנדרטאות הפזורות בו אשר ביניהן אנדרטת הארימפורה הסמוכה אלינו, מצבת זיכרון למאתיים אלף (!) חיילים יהודים אשר נפלו במדי הצבא האדום במלחמתם בנאצים, ואנדרטת נצר אחרון לזכר 50 נופלים ניצולי שואה אשר היו הנצר האחרון למשפחתם ונקברו בהר.
הוא מוביל אותנו אל בין הקברים אשר על כל אחד מהם מונף דגלון עצמאותנו לצד זר פרחים ונר נשמה. אלפי האורות המנצנצים באפלה כמו קוראים אלינו לשמוע את סיפור הנופלים, ואכן אביב עוצר בחלקה בה טמונים נופלי מלחמת העצמאות ומחיה את סיפורם, יוסף צלניקר וצוואתו בה הפקיד בידי חבריו את החירות למשמרת; האחים עקיבא ואשר טרטנר אשר סיפור נפילתו של עקיבא בבריגדה הוסתר מאמו החולה ורק לאחר נפילת האח, אשר טרטנר, בפעולת אצ”ל גילתה בזמן הלוויה את קבר בנה השני; שמואל מזרחי, הצעיר מבין הנופלים ,רק בן 14 במותו; סיפורה של בת שבע שם טוב, אשר לאחר אירוסיה לחברה לגדוד יהודה סלומיאנסקי קיבלה חופשה בת שעתיים לבשר למשפחתה על אירוסיה ולאחר נפילתו בקרב מלחה סירבה לנטוש את עמדתה, ונהרגה בה מפגיעת פגז בעודה מתאבלת, ועוד סיפורים וכאב מעבר למה שיכול הלב להכיל.
מדריכנו ממשיך ומוביל אותנו אל החלקה בה טמונים 160 הרוגי גוש עציון, ובסמוך אליהם מלווי השיירות אל הגוש תוך שהוא חולק עמנו את דרכם האחרונה, ממשיך וחולק עמנו את גבורתם של נופלי שנות ה-50וביניהם יהודה קן דרור, שנפטר מפציעות שספג עת משך את אש המצרים במעבר המתלה במבצע קדש כדי לחשוף את עמדותיהם, ומסיים עם גבורת לוחמי ששת הימים ובהם נחמיה כהן, שהיה החיל המעוטר ביותר בצה”ל – בעל עיטור המופת וארבעה צל”שי רמטכ”ל – אשר נפל בקרב בעזה.
אביב ממשיך ומזכיר את החשיבות בצילום העדויות של לוחמי תש”ח, אשר מעטים בלבד מהם עוד עמנו, ומאיץ בעמיתים לעשות שימוש חיובי ומועיל במצלמת הטלפון הנייד, לראיין ולהעלות לרשת את סיפוריהם וזיכרונותיהם של קרוביהם אשר לחמו על הקמת המדינה למען הדורות הבאים.
את סיורנו אנו מסיימים בשירת התקווה תוך כדי שאנו מפנים את מבטנו ולבנו אל הר ציון הנמצא קילומטרים בודדים מאיתנו, ויוצאים למסענו החוצה מהר הרצל אל בירתנו המשגשגת, תוך שאנו נושאים עימנו את סיפוריהם של אלו אשר בדמם מקיימים את מדינת היהודים – תהה נשמתם צרורה בצרור החיים.
תודות לאביב וישקובסקי על מסע מאלף וחשוב אל לב ההוויה הישראלית, לעמית אררט על הארגון ללא רבב ולמאות העמיתים שבאו לכבד ולשמוע.
כל סיפורי הלוחמים לפרטיהם צולמו ונערכו בידי אברהם מש, ויעלו בקרוב לאתר הסרטים של עמיתים לטיולים ביוטיוב.
‘עמיתים לטיולים’ – אוהבים וחוקרים את ארץ ישראל ברגליים.
הפעילויות בד”כ חינמיות, להצטרפות שלחו דוא”ל ל-araratamit7@gmail.com