“כי מראש צורים אראנו…” שר/חזה בלעם על עם ישראל, וכשעומדים במצפורים המקיפים את גוש עציון מבחינים עד כמה יופייה והדרה של ארץ ישראל ניבט כאן.
ממרומי ‘מצפור האלף’ נשקפים נופי ארץ ישראל לכל עבר. במבט לצפון מזרח נשקף הר הבית ובירת ישראל, במזרח הר אדום ופסגתו הקטומה של ההרודיון, במערב הים התיכון ומדרום הרי חברון. בתווך כרמים, רפתות, הרבה טבע ואלפי יחידות דיור המעידות על התנופה הרבה בה מצוי גוש עציון על שלל אתריו ומכמניו.
המצפור, הניצב בגובה אלף מטר, עקף את היישוב נווה דניאל, שגובהו מסתכם ב-997 מטר. המקום משמש נקודת הסברה למבקרים הרבים הפוקדים את גוש עציון והוא “משקיף” ב 360 מעלות לעבר גוש דן, ים המלח, ירושלים, והרי חברון.
כמה מאות מטרים משם, במרומי הישוב ראש צורים מרפסת תצפית מרהיבה המספרת את סיפורם של ארבעת הישובים הראשונים שהיו כאן עוד לפני מלחמת העצמאות. מעל מרחפות צפרים כמאשרות את ההיסטוריה. במרחב, פרסו אנשי התיירות דגמים מבטון המספרים את סיפור המקום בעבר ובהווה.
ראש מועצת גוש עציון, שלמה נאמן, מספר לנו שמיקום התצפיות מאפשר להעלות מדרגה בהסברה על חשיבות ההתיישבות – בבחינת “טוב מראה עיניים’”.
ממרומי מצפור ‘ארי פולד’ הי”ד ניבטים עמקי הברכה הפוריים, דרך האבות בה פסעו יעקב, יוסף ואבותינו. דרך יפה העולה במעלה הכביש בואכה מגדל עוז ומעט אחרי שמורת עוז וגאון מובילה אותנו למקום.
ואחרי שראינו בעיניים, אנו יוצאים ברגליים לטבע.
חורף עכשיו ברחבי הארץ. כאן בגוש, הכל ירוק. כדי לחוות את המקומות הנסתרים קחו לכם לשעה שעתיים איזה טרקטורון. חוויה משכרת המשלבת נסיעה מאתגרת יחד עם התחברות לטבע הקסום והארץ ישראלי של גוש עציון.
הסיור מלווה במדריכים מנוסים ומוסמכים, כולל עצירה להסברים ולתצפיות. בדרך, עוברים בפינות חמד קסומות, בשבילי שמורות הטבע ובנקודות תצפית מהיפות והמיוחדות בגוש עציון.
דרך האבות
דרך האבות הייתה הדרך בה עברו אבותינו בדרכם על גב ההר. בדרך צופים על מקום הקרב בין החשמונאים לבין היוונים, עוברים דרך אבני המיל הרומיות ואפילו מקווה הטהרה שאליו יורדות מדרגות אבן. את מקווה הטהרה נוכל לזהות בעזרת הסככה שבסמוך לו.
מנהלת התיירות דאגה כאן ובמקומות נוספים לשילוט מתקנים שכולל ברקוד המסביר על המקום, מאפייניו וההיסטוריה רבת השנים. כל אלו משולבים בסרטון נפלא.
המסלול עובר בנוף הררי מרהיב, כר לפרשיות היסטוריות מרתקות ולחיי עמל וחקלאות בימי קדם. שורשיה של דרך זו נעוצים עוד בימי בית המקדש הראשון והשני, ובעולי הרגל הרבים שבאו אליו וחזרו ממנו לביתם. יתרונה הגדול של דרך זו היה טמון בנוחות שסיפקה, ללא עליות וירידות תלולות.
פת במלח בראש צורים
בראש צורים הסמוכה שילוב של ארץ ‘שבעת המינים’ עם סדנאות לחם מחמצת חם וטרי. זו מאפיה המציעה בנוסף ללחמים עשירים העשויים מקמח מים ומלח בלבד גם התנסות חווייתית, חינוכית ומעשית בהכנת מגוון סוגי לחמים. 02-5020262.
ארץ האיילים
עורות “האיילים המאודמים” מפרשת תרומה סיקרנו מאז ומתמיד את האדם. לא בכל עת ניתן למצוא ולראות מקרוב את בעלי החיים המוזכרים במקרא בסביבתם הטבעית. תיאורי המקרא הארוכים באשר לחומר אשר ממנו נבנו יריעות המשכן הניבו לא אחת השערות שונות באשר למקורם של העורות. במיזם תיירותי בגובה של כ- 1,000 מטר נפתח לפני מספר שנים אתר ארץ האיילים, בו ניתן לבקר, לטייל ואפילו לרחף מעל עמקי ההר באומגה הארוכה בארץ. איילים מסקוטלנד מטיילים ברחבי האתר, פינת חי בר ופינת ליטוף והאכלה בה מצויים ארנבים, ברווזים וטווסים משווים למקום נופך מיוחד. את הרעיון להביא לאתר איילים הגו ליאור לוי ואוהד מדר. בשלב הראשון הם רכשו 10 איילים מאודמים: “זו חיה שאין בה רוע, התמימות והאצילות שלה עומדות מעל הכל”.
סמל הגוש – אלון בן 700 שנה
לאחר מלחמת ששת הימים האלון הפך לסמל לשיבת האזור לשליטה יהודית. קק”ל הקימה ליד האלון אנדרטה למתיישבי גוש עציון. על שם האלון נקרא היישוב אלון שבות שבגוש עציון. העץ אף מופיע בסמל מועצה אזורית גוש עציון.
בזמן העתיק העץ שימש כציון הגבול בין מחוז יהודה למחוז בית לחם. לפני מלחמת העצמאות הייתה ליד העץ צומת דרכים של יישובי גוש עציון. במלחמת העצמאות כבש הלגיון הירדני את יהודה ושומרון והחריב את יישובי הגוש. חלק מהמגנים נפלו בקרב, וכ-130 מהם נטבחו לאחר שנשבו. הנשים והילדים שפונו בעוד מועד היו לפליטים. האלון הבודד נצפה משטח ישראל וסימל את הכמיהה לשיבה למקום. בין מלחמת העצמאות למלחמת ששת הימים נהגו פליטי גוש עציון וצאצאיהם, לצפות בעץ מאזור נס הרים או מבוא ביתר, ולייחל ליום בו ישובו לאדמתם. עמדת שמע מסבירה היטב מה התחולל כאן.
בפאתי האלון, תחנת האוטובוס ממנו נחטפו ונרצחו שלושת הנערים. עוד באותו לילה שבה נתגלו גופותיהם, הובילו נשות נשים בירוק, נדיה מטר ויהודית קצובר את פיתוח השמורה הסמוכה לתחנת ההסעה שממנה נחטפו השלושה ומיד החלו פעילים רבים להכשיר את השטח כשמורת תיירות וטבע. השמורה המחודשת נקראה עוז וגאו”ן על שם שלושת הנערים – גיל-עד שער, אייל יפרח ונפתלי פרנקל הי”ד. הבחירה במילה ‘עוז’ לשמה של השמורה נבעה מהסמיכות לקיבוץ מגדל עוז ונבחרה להדגשת העוז המלווה את ההיאחזות היהודית.
אתר ההנצחה בקיבוץ כפר עציון
אזור ההנצחה של כפר עציון נמצא בקיבוץ כפר עציון בקצה הדרום מערבי של הגבעה וסמוך למקום שבו התרחש הטבח ב-1948. האתר מורכב מבית מוזיאון לתולדות ההתיישבות בגוש עציון ובית עדות שבו מסופר במלל, תמונות, מפות וממצאים ההיסטוריה של גוש עציון מ-1927 ועד נפילת קיבוץ כפר עציון וגוש עציון במאי 1948. החיזיון האור קולי נמצא בבית המוזיאון וניתן לצפות בו על ההיסטוריה של האזור.
הבית ממוקם במורדות הגבעה שעליה שכן כפר עציון עד לחורבנו בשנת 1948. לידו נטוע גן זיכרון, ובו בית אחד ששרד מהקיבוץ ובו התגוררו ראשוני גוש עציון.
מיצג חדש באתר ההנצחה המחודש בכפר עציון על חורבות הבונקר: “אָז נִפְרַח עֵת תִּדֹם בֶּהָרִים זַעֲקַת יְרִיָה אַחֲרוֹנָה” – חתם המשורר את שירו. בקצה השני של האזור סמוך לצומת הגוש חזיון נחל הפירים.
עוד בסביבה:
חוות גבינות ב”שדה בר” ובית בד בתקוע
מפעל גבינות מקומי. במקום דיר עיזים וכבשים. מחלב העזים מייצרים גבינות אשר אותן מוכרים, ומלמדים את מבקרי האתר רז או שניים על תהליך הייצור. טעים ומעניין. בשטח החווה מטעי זיתים, שבכל שנה בסתיו מוסקים ומייצרים מהם שמן זית הן לצריכה עצמית והן למכירה. לתיאום מראש: 052-8439570.
בסמוך למקום, בתקוע, שני צעירים עם חזון, מעוף והרבה כוח רצון, הקימו את בית הבד היהודי הראשון מזה מאות שנים.
מרכז חוויות אלעזר
גן חי ייחודי בארץ ובעולם, המשלב מפגש חווייתי עם עולם החי. במרכז למעלה מ- 1,000 חיות מסוגים שונים, אקזוטיים ומגוונים. בתיאום מראש 02-9931988.
איפה אוכלים?
קפה החממה, האזור המסחרי כפר עציון
קם לו יהודי חם, ורקם רעיון. בית קפה בצמוד לחממת שתילים ופרחים. בבית הקפה שהוא מסעדה חלבית כשרה למהדרין תפריט ייחודיי ומגוון, שכולל ארוחות בוקר עשירות, סלטים מיוחדים ורעננים, מגוון פסטות, כריכים, פיצות ופוקאצ’ות. אבל גולת הכותרת, לטעמי, הם המאפים המשובחים שלו. ובזמן שאתם מחכים להזמנות שלכם בבית הקפה, קפצו לבחור לכם שתיל מהחממה.
מסעדת רוזה, צומת גוש עציון
בתוך המבנה העתיק, בין צריחי מצודת עציון המקוריים, שוכנת לה מסעדת רוזה. מגוון מרשים ומשובח של מנות בשריות, פסטות, פוקצ’ות שנאפות במקום ותפריט יינות עשיר, על רקע הררי ופסטורלי. הצוות במסעדה מטפל לדבריו בבשר, באמצעות תהליך עישון שנמשך ימים.
המסעדה בשרית בכשרות מהדרין, כל הבשרים חלק מהדרין. טל’ 02-6504483.
והיכן לנים?
שפע של אפשרויות, מחדרים בבית ספר שדה, דרך צימרים משובחים ועד מלון באפרת. גם בגבעת עוז וגאון ניתן לארח קבוצות לאירועים, ללינת לילה, להפעלות שדה ולהתנדבויות שונות.
פרטים נוספים בעמותת התיירות, 02-9933863.