הקהילה היהודית ברוסריו, ארגנטינה מונה כ-5,000 יהודים, המאוגדים בארבע קהילות בעיר.
העיר רוסריו, השלישית בגודלה בארגנטינה, שוכנת על הגדה המערבית של נהר פרנה, 300 ק”מ צפונית מערבית לבואנוס איירס הבירה והיא העיר הגדולה במחוז סנטה פה.
היהודים הראשונים שהגיעו לארגנטינה במאה ה-16 ברחו מהאינקוויזיציה בספרד, אולם מהר מאוד הם התבוללו באוכלוסייה המקומית. הקהילה היהודית הנוכחית החלה להתגבש בסוף המאה ה-19 ובכלל זה בעיר רוסריו. הגידול באוכלוסייה היהודית התרחש בשנת 1890, בעקבות החברה היהודית להתיישבות שייסד הברון הירש. בראשית המאה ה-20 הגיעו מהגרים רבים נוספים ממזרח אירופה ומהאימפריה העות’מנית ובשנת 1920 עמד מספרם על 150,000 יהודים. כיום, רוב היהודים מתגוררים בבואנוס איירס הבירה, אולם חלק גדול מתגורר גם ב-40 ערי השדה המכונות “אינטריור” ואחת הגדולות שבהן היא רוסריו.
הקהילה היהודית מאורגנת, יש בה בתי כנסת, בית ספר יהודי, מסעדות כשרות ושירותים דתיים. העיר אינה נמצאת על מפת התיירות היהודית, שכן בעיר עצמה אין אטרקציות תיירותיות מיוחדות.
המהגרים הראשונים הגיעו לרוסריו ממזרח אירופה בתחילת המאה הקודמת ומספרם נאמד באלף, במהלך השנים הוא גדל. בית הכנסת הראשון, שנבנה על ידי המהגרים ממזרח אירופה בשנת 1903, היה ברוח אורתודוקסית. הבניין המרשים והמפואר קיים היום אולם לפני כ-30 שנה הפך להיות בית כנסת קונסרבטיבי ומדי שבת מתקיימת בו תפילה ברוח זו. בית הכנסת הגדול הוא של הקהילה האשכנזית, שהיא כיום קונסרבטיבית.
עם בואם של המהגרים מהאימפריה העותומנית, מסוריה ומטורקיה נבנו שני בתי כנסת נוספים. הקהילה שהגיעה מסוריה ייסדה את בית הכנסת “שבת אחים”, שבראשו עומד הרב אריאל דניז, ואלו שהגיעו מטורקיה את בית הכנסת “עץ חיים”. בית כנסת זה פעיל מאוד תחת הנהגתו של הרב גבריאל מלקי, צעיר יליד העיר רוסריו, שלמד בישראל.
בית חב”ד בעיר, בראשותו של הרב שלמה טוויל, גם הוא מאוד פעיל ומתקיימת בו פעילות ענפה. לאחרונה, נפתח שם גן ילדים שנכון לעכשיו לומדים בו 15 ילדים.
ברוסריו בית ספר יהודי, “חיים נחמן ביאליק”, ובו לומדים כ-350 תלמידים בכיתות גן עד י”ז. חוויה מיוחדת נזדמנה לי בביקורי בעיר ובבית הספר היהודי, לפני למעלה מחודש: בשיחה עם מנהלת בבית הספר דנה אפשטיין, שמקור משפחתה הוא מפולין, התברר לי, כי סבא שלה הגיע מהעיר ברנוביץ, פולין, שבה נולד גם אבי ז”ל, והם כנראה למדו באותה תקופה בבית הספר “תרבות” בעיר.
מזון כשר ניתן למצוא בעיר, שבה שתי מסעדות כשרות: במסעדת “בראשית”, השוכנת מול בית הכנסת הגדול, אפשר למצוא גם ספרים ביהדות ובעברית. הנהגת הקהילה היהודית מטפחת את החיים היהודיים, ודואגת להמשכיות.
הכותב הוא חבר ההנהלה הציונית וראש המערך לשירותים רוחניים בתפוצות