תבלינים הם מוצרי חובה בכל מטבח וכל בישול. איך נדע לבחור אותם וממה רצוי להיזהר? הנה כמה כללים בסיסיים בטרם חידוש המלאי:
1. עניין של כמות – כצרכנים, קשה לנו לדעת כמה זמן התגלגלו התבלינים עד שהם הגיעו לידינו וכדי להגדיל את הסיכוי שהתבלינים שבהם אנו משתמשים הם טריים, כדאי לקנות בכל פעם קצת.
2. פתוח סגור פתוח – מה עדיף, קניית תבלינים מדוכן פתוח בשוק או תבלינים ארוזים במכל? יש יתרונות וחסרונות, לכאן ולכאן: שוק תבלינים פתוח מצטיין בכך שהתצוגה שלו מתחלפת על בסיס שבועי, אולם התבלינים חשופים לקרני שמש ולחות שעלולים לפגוע בהם לאורך זמן. התבלינים בסופר ארוזים במיכל השומר עליהם, אולם ייתכן שהם יוצרו לפני חודשים ואפילו שנים. בשוק ניתן לקחת איזה כמות שרוצים, לעומת המוצר הארוז על המדף שהכמות בו נקבעת מראש. הקנייה בשוק זולה יותר והאיכות לרוב גבוהה יותר מהקו התעשייתי.
3. בדיקה מקדימה – הצרכן הממוצע אמנם אינו מומחה לתבלינים, אך כן כדאי לערוך בדיקה מסוימת לפני הקניה כדי להחליט האם התבלין טרי. נוטלים קצת מהתבלין בין האצבעות, ממוללים, מריחים ומניחים את התבלין על הלשון. בדרך כלל התשובה ברורה ונחרצת – טרי או לא.
4. הלאה המונוסודיום – מונסודיום גלוטמט – זהו כימיקל שמוסף לעיתים רבות לתבלינים במטרה להדגיש טעמים. מומלץ שלא לקנות תבלינים המעורבבים איתו ולכן יש לנסות ולברר לפני הקנייה האם התבלין מכיל מונוסדיום גלוטומט או לא. כדי להדגיש טעמים באופן טבעי ולא על ידי מונוסדיום גלוטומט, ניתן לערבב אבקת בצל ופלפל לבן – ייצא טעם דומה ומשתלם.
5. ניקיון של פסח – בגלל הכשרות המחמירה בפסח, רוב התבלינים נקיים מערבובים וטריים במיוחד. לכן כדאי לבצע רכישה של תבלינים סמוך לחג הפסח ובכמות גדולה מהרגיל.
6. לשימוש עצמי – עשבי תבלין וחליטה ניתן לגדל, לייבש ולאחסן בבית. הרשימה ארוכה וכוללת: בזיליקום, אורגנו, מיורם, קורנית, טרגון, אזוב, לימונית, לואיזה, מרווה, מליסה, נענע ועוד. הייבוש מתבצע על שולחן בגינה / מרפסת בשכבה דקה. יש להפוך את העלים כל כמה שעות ובערב לכסות בנייר עיתון. אחרי יומיים-שלושה מנערים את העלים היבשים מהגבעולים שעדין טריים ומאחסנים בכלי במקרר. זו שיטה נהדרת ליהנות מתוצרת אורגנית מהגינה ומאיכויות טובות.
7. הדברה בסיסית – חרקים אוהבים מאוד את התבלינים ובהחלט יכולים להתפתח תוך כדי האחסון. לכן חשוב לאחסן במקרר, שהוא מרחב מוגן מהתפתחות חרקים.
8. מעל לאפס – ישנה נטייה לאחסן תבלינים במקפיא. ההמלצה היא להימנע מפעולה זו ולאחסן במקרר או בארון קריר ויבש. כאשר מקפיאים תבלינים המים הנמצאים בהם (בד”כ עד 10%) קופאים ועלולים לעשות לתבלין נזק. רכיב המים שקפא בתבלין עשוי לפעול כמו סכין קטנה, לחתוך את התבלין ולשחרר ממנו את הארומה במהירות.
אבי ציטרשפילר הוא עשבונאי, הרבליסט והבעלים של “חוות דרך התבלינים” בבית לחם הגלילית. 04-9533405 או באתר: http://www.derech-hatavlinim.co.il/